Utbilda dig till silversmed

Är smycken din passion? Då kanske yrket som silversmed passar dig. Många som har tillverkat smycken i oäkta material vill gärna gå vidare med sin hobby och göra smycken i mer hållbara och äkta material. Andra går ännu ett steg längre och utvecklar sin hobby till yrke. Även om arbetsmarknaden för silversmeder kan vara kärv är det många som väljer den vägen för att få arbeta inom ett gammalt hantverk och med ett fantastiskt material. För att lyckas som silversmed krävs både teknisk skicklighet och känsla för färg och form.

Marknaden för silversmeder

Vilken utbildning ska jag då välja? För dig som inte vill studera på heltid är ett lämpligt alternativ att du kan gå en kurs hos en smyckesdesigner för att känna på om det passar dig. Det finns flera etablerade silversmeder som arrangerar kurser i silversmide. För dig som vill satsa helhjärtat på yrket är det bra att tänka på att en stor del av yrket ofta innebär reparationer av smycken. Dessutom är det en hyfsat stor marknad för beställningar av personliga smycken. Att göra en egen kollektion och att skapa sig ett namn inom smyckesdesign är mycket svårare och där får man räkna mycket stor konkurrens.

Vilka utbildningar finns det?

Det finns flera folkhögskolor i landet som erbjuder kurser i silversmide, smyckesdesign och även smideskurser med inriktning på historiska designer. Du kan välja mellan kurser på några dagar, en sommarkurs eller utbildningar på ett eller två år. Fördelen med att studera på en folkhögskola är att de flesta har internat så att man bor på skolan. Ett annat alternativ är att läsa på Konstfack som är Sveriges största konst- och designhögskola. Kandidatprogrammet Ädellab smyckes och corpusutbildning ger konstnärlig kandidatexamen efter 180p heltidsstudier. Konstfack ligger i Stockholm och du ska ha grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå för att kunna ansöka.