Olika ringfattningar – fördelar och nackdelar

Den klassiska förlovningsringen med en gnistrande diamant kan vara utformad på många olika sätt. Även om två sådana ringar kan se lika ut på håll har de olika egenskaper beroende på utformningen. Här kan du läsa mer om de vanligaste ringfattningarna och vilka fördelar samt nackdelar det finns hos respektive modell.

Klofattning med vackra detaljer

En klofattning är ofta utformad som en kon med den bredaste delen uppåt. Diamanten sitter i ett urfräst läge någon millimeter inuti konen, och ett antal klor griper tag i stenen så att den hålls på plats. Klorna kan vara runda eller mer fyrkantiga och formade upptill där de griper om stenen. Antalet klor varierar mellan fyra och uppåt. Fyra klor ger diamanten ett kvadratiskt utseende, medan fem eller sex klor framhäver rundheten. En fördel med klofattning är att det är relativt lätt att ta ur stenen utan att förstöra ringen. Det kan vara bra för den som vill sälja diamanter för att byta upp sig till en finare sten exempelvis.

Riven kant ger stilrena ytor

Den som föredrar plana ytor och minimalt med detaljer kan komma att gilla en ring med riven kant. Det är en typ av fattning där stenens högsta punkt ligger i nivå med metallen och omsluts på ett nästintill osynligt sätt. Fördelen med riven kant är att stenen sitter relativt skyddad mot slitage och stötar. En nackdel är att det är svårt att ta ut och byta ut stenen på ett snyggt sätt. Den här typen av fattning släpper endast in ljus ovanifrån till skillnad från klofattning som släpper in ljus från sidorna också. Det gör att stenen upplevs som lite mörkare, eller varmare i färgen om den sitter i gult guld.