Svenskt Tenn

Svensk och skandinavisk design har skapat sig ett rykte runt om i världen som en av de bästa i världen. Vissa märken är mer ikoniska än andra, både på nationell och internationell nivå, och ett av dem är Svenskt Tenn.

Svenskt Tenn bildades 1924, och kan därför kallas för ett klassiskt designmärke inte bara på grund av kvaliteten på deras föremål utan också på grund av deras långa tradition. Personerna bakom dess grundande var Estrid Ericson och Nils Fougstedt. Ericson var utbildad teckningslärare i grunden, men skulle bli känd i svensk historia som formgivare och den huvudsakliga företagaren bakom Svenskt Tenn. Hon bildade således företaget tillsammans med Fougstedt 1924, något som möjliggjordes av att hon ärvt en summa pengar efter sin far.Josef_Frank_1960

Till en början skapade man endast föremål och smycken av just tenn på Svenskt Tenn. Ericson formgav föremålen, och samarbetade genom företagets historia med andra ikoniska formgivare som Uno Åhrén, Björn Trägårdh, Anna Petrus och Josef Frank. Josef Frank började arbeta för Svenskt Tenn 1934, och han skulle bli en av firmans främsta formgivare. Vid det laget hade Svenskt Tenn utökat sin verksamhet till att också omfatta möbler och inredning, och Frank designade framförallt just detta för företaget: möbler, tapetmönster och tygtryck. En av hans mest ikoniska skapelser är ”Stol 2025”, den så kallade Josef Frank-stolen, som numera är ett av de viktigaste inslagen i Svenskt Tenns sortiment. När Josef Franks plats invigdes år 2010, på Gärdet i Stockholm nära hans bostad då han levde, placerade man två stolar av denna modell i brons på platsen i åminnelse av designern.

Även Ericson själv är en hyllad designer, som bland annat prisats för de många internationella influenserna som syntes i hennes arbete. Detta arbete kallades mångkulturellt och eklektiskt, och inspirerades av stilar som svensk allmoge, engelsk windsor, kongolesisk batik, modernism och Mingdynasti.

Josef Frank gick bort 1967, och efter detta drev Ericson företaget själv fram till 1975, då hon sålde det Kjell och Märta Beijers stiftelse, som än idag äger och driver Svenskt Tenn.

Om du tycker om Svenskt Tenns smycken och möbler, bör du besöka Barnebys.se, där det auktioneras ut en mängd designföremål från Svenskt Tenn.