Bling

”Bling” eller ”bling-bling” är ett ursprungligen amerikanskt slanguttryck, som först blev populärt inom hiphopkulturen. Ordet användes för första gången i rap av Jay Z och Jermaine Dupri i låten ”Money Ain’t A Thing” från 1998, men blev stort först i och med Cash Money Millionaires låt ”Bling Bling” som släpptes året efter. Ordet avser alla former av pråliga eller uppseendeväckande smycken eller dekorationer. Diamanter är en viktig del av blingkulturen, och på grund av det har fenomenet fått utstå en del kritik, eftersom diamanter inte alltid har en ren historia; många av dem kan ha ursprung som blodsdiamanter.800px-Paul_Wall

Rent lingvistiskt kan ”bling-bling” beskrivas som ett onomatopoetiskt ord. Det är tänkt att imitera ”ljudet” som uppstår när solen träffar något som är blankt, det vill säga ljudet av något som glittrar eller blänker. Detta ljud är inte något som rappare uppfann i slutet av 1990-talet, utan har funnits i flera årtionden. Kanske har uttrycket ”bling-bling” sin början i mitten av 1960-talet, då tandkrämstillverkaren Ultra Brite använde sig av ett plingande ljud när den unga kvinnan i deras reklamfilm log, och visade tänderna. Långt senare började komiker som Martin Lawrence att parodiera detta leende genom att härma ljudeffekten med orden ”bling-bling” eller ”bling-blauw”.

Även inom filmbranschen och inom tecknade serier har ljudeffekten av en klocka som pinglar länge använts för att skapa ett ljud som symboliserar en scen där ljuset faller på pråliga eller dyra smycken, till exempel stora diamantringar.

Bling övergick från hiphopkulturen till populärkulturen efter att Hot Boyz’ låt ”Bling-bling” blev listetta. Ordet ”bling” togs upp i Shorter Oxford English Dictionary 2002, och i Merriam Webster år 2006. ”Bling” har också spridit sig från det engelska språket till det svenska, och förekommer även i spanskan i formen ”blin-blin”. Ordet används inom latinamerikansk hiphop och inom reaggeton, och förekommer också i formen ”blinblineo”, som då avser en viss stil förknippad med att bära bling. I och med att bling har blivit ett välkänt fenomen även utanför hiphopen har tillverkare börjat ”blinga” allt fler produkter, från mobilskal och väskor till hundhalsband, skor, datorer och till och med sexleksaker. Om du själv vill ha sexleksaker med bling, kan du leta på Vuxen.se.