Sophie Gyllenhammar

Det är inte bara Sophie Gyllenhammars namn som är gyllene, utan även hennes produkter. Gyllenhammar har nämligen gjort sig ett namn som en framstående svensk smyckesdesigner. Idag kan hon skryta med att bland annat ha kronprinsessan Viktoria i sin kundkrets. Men Gyllenhammar började inte sin karriär som smyckesdesigner. Det är istället något hon har insett att hon vill satsa på efter 10 år som PR-konsult. Hon arbetade då bland annat för Benetton, där hon hade eget kundansvar. Men trots att hon alltså lyckades bra i PR-branschen började hon ifrågasätta sitt yrkesval efter att hon fick barn, och undra om det verkligen gjorde henne lycklig. Hon kom i kontakt med smyckestillverkning och design via en vän, och insåg då att det var det hon brann för.

Till en början fick hon hjälp att bekosta sin satsning av sina föräldrar. Hennes mamma gav till exempel Sophie smycken hon inte använde, för att förse Sophie med material hon kunde använda för att skapa andra smycken. När Sophie sedan sålde smyckena hon tillverkade fick hon ett grundkapital för att investera vidare i sitt företag. Du själv kan också använda smycken du inte använder för att finansiera ett av dina projekt. På Guldbrev.se kan du nämligen enkelt sälja guld för ett bra pris.1024px-Gustav_Klimt_046

Sophie Gyllenhammar blev sannolikt ett bekant namn för många svenskar när hon designade det så kallade Childhoodarmbandet, som består av tio berlockstenar i olika färger, som var och en ska representera artiklar i FN:s barnkonvention. För varje sålt armband går 100 kronor till välgörenhetsorganisationen Childhood. År 2006 beslutade sig Gyllenhammar för att ytterligare utveckla sitt företag, då hon förgrenade det i två olika kollektioner: dels Sophie Gyllenhammar, där hon håller sig till sina ursprungliga designer med exklusiva stenar, dels Sophie by Sophie, där hon använder lite mindre exklusiva stenar, och mer riktar in sig på modesmycken. Hon hade under 2015 tre anställda, men Sophie själv var fortfarande den enda designern på företaget. Under åren sedan hon lanserade sitt företag har hon bland annat gjort en kollektion för linjen Sophie Gyllenhammar med inspiration av konstnären Gustav Klimt, där hon särskilt hämtat inspiration från guldornamenten, mosaiken, mönstren och färgerna i hans målningar, liksom av det faktum att kvinnan står i centrum.