En person som tillverkar smycken av ädelmetaller kallas guldsmed. Namnet kan vara missvisande, eftersom det inte betyder att man uteslutande arbetar med guld, utan ofta gör smycken och prydnadssaker av flera olika ädelmetaller, till exempel platina, palladium och silver.
Guldsmeden skiljer sig från silversmeden på det sättet att en guldsmed arbetar med mindre detaljarbeten, och kan tillverka steninfattningar och charner. Guldsmedens arbetsuppgifter kan sägas vara att tillverka, reparera och omforma smycken. Man behöver inte avlägga ett gesällprov för att få kalla sig guldsmed, eftersom det inte längre är en skyddad yrkestitel i Sverige, sedan skråväsendet upphörde 1846. Däremot kan man inte kalla sig guldsmedsmästare utan att ha avlagt ett godkänt mästarprov.
Av de drygt 800 guldsmeder som är verksamma i Sverige idag har den stora majoriteten en egen verksamhet. Det är hård konkurrens om jobben i branschen, och om man funderar på att utbilda sig till guldsmed måste man alltså vara beredd på att det kommer att kräva mycket arbete för att etablera sig. En annan sak att ha i åtanke är att smycken, precis som kläder eller skor, följer ett visst mode. Som smyckesdesigner och –tillverkare gäller det därför att vara lyhörd och öppen för förändringarna i modet, och anpassa sig efter det. Även om stora delar av arbetsdagen tillbringas vid arbetsbänken är guldsmed också ett yrke med kundkontakt, särskilt om man bedriver egen verksamhet. Det krävs därför också en viss servicekompetens och lyhördhet mot kunderna.
Som guldsmed måste man ha en bred kompetens, eftersom hantverket kräver en rad olika arbetsmetoder som att borra, fila, löda, såga, gravera, gjuta, emaljera och smida, liksom olika ytbehandlingsmetoder som vitkokning, slipning och polering. Förutom den rent hantverksmässiga kompetensen krävs ofta även teoretisk kompetens inom ämnen som kemi, matematik, gemmologi, materialkunskap, design och företagsekonomi.
För att utbilda sig till guldsmed idag får man ta lite andra vägar än man gjorde traditionellt, då kunskaperna överfördes från mästare till lärling. Numera kan man till exempel välja hantverkslinjen på gymnasiet, som finns med inriktning guldsmide. Denna linje kan man gå i Falköping eller Mjölby. I Falköping finns också en tvåårig YH-utbildning till guldsmed, som är jämförbar med internationella utbildningar till yrket. Ofta kombineras utbildningen med arbetsplatsförlagd utbildning, vilket kan sägas vara en kvarleva av lärlingsutbildningen från förr. Det är trots allt ett hantverkaryrke, och ibland är det bästa sättet att lära sig något att