Gör dina egna smycken

Det är enklare än man tror att göra sina egna smycken, och det finns flera anledningar att göra det. Dels är det ofta billigare än att köpa färdiga smycken, och dels tillåter det dig att skapa helt utifrån din egen smak och din egen stil. Det finns en mängd olika material och smyckesdelar att köpa för smyckestillverkning, så det är bara din egen fantasi som sätter gränserna.

Vissa verktyg och material är bra att ha oavsett om du vill skapa halsband, ringar, örhängen eller armband. Dessa går ofta att köpa i någon form av startpaket i de butiker (fysiska eller på nätet) som säljer redskap och material för smyckestillverkning. Till att börja med är det bra att ha en plattång, en rundtång och en avbitartång. Plattången används för att skapa räta vinklar i metalltråd och för att öppna och stänga motringar. Plattångens släta greppyta gör också att den inte efterlämnar några märken på metalltråden eller andra material som du arbetar med. Rundtången används till att böja metalltrådar och för att göra öglor, och avbitartången används för att klippa av olika sorters metalltrådar.Gör dina egna smycken 2

Förutom dessa verktyg kan ett bra baspaket av material bestå av tråd, klämpärlor, lås, motringar och pärlor. Vissa av dessa delar finns i oändliga variationer. Vilken tråd du ska använda beror till exempel på vilka pärlor du använder, och om du vill ha ett grovt eller ett nätt smycke. Det finns pärltråd, elastisk tråd, koppartråd, mockaband, nylontråd, silvertråd och många fler. Pärlorna finns också i en uppsjö varianter, allt från äkta sötvattenspärlor till pärlor i glas, plast, trä och metall.

När du tillverkar smyckena finns det några saker som är bra att tänka på. För det första är det viktigt att ha bra belysning där man arbetar, både för att underlätta arbetet och för att skona ögonen. Det är bra om du kan sitta vid ett bord där du har plats att bre ut dig. Du kan också gärna ha en skål intill dig, där du lägger de pärlor som du tänker använda dig av. Om du vill planera hur pärlorna ska sitta finns särskilda pärlbord, där du kan placera ut pärlorna och få den symmetrin du vill ha innan du skrider till verket.

Om du får blodad tand finns det flera kurser du kan gå för att förbättra ditt hantverk. I slutändan är dock det viktigaste att du behåller din kreativitet, för det är bara du som måste bli nöjd med resultatet.